28 68 00 44 kontakt@cleoh.dk

 

 

“Kender du en god psykolog?” 

 

Minimum en gang om ugen får jeg dette spørgsmål og forstår virkelig godt forvirringen og frustrationen over, at det kan være så svært at finde den rigtige behandler:

For hvad er forskellen på en psykoterapeut, psykolog og psykiater? Hvordan får jeg den hjælp jeg har behov for? Hvordan vælger jeg psykolog eller behandler?

 

Derfor denne guide, som på 5 minutter klæder dig godt på, til at få den hjælp du har behov for.

 

 

I denne guide får du et brugbart indblik i:

 

    • Hvordan vælger jeg psykolog?
    • Hvad betyder de forskellige titler – forskelle og ligheder.
    • Hvilke problemstillinger de forskellige faggrupper arbejder med.
    • Hvad du skal være opmærksom på, når du vælger din behandler.
    • Du bliver også klogere på den vigtigste ingrediens i effektiv psykoterapi.
    • Hvordan du let kan bruge den viden til, at få hjælp som rent faktisk hjælper.
    • Sidst men ikke mindst, får du de tre vigtige pejlemærker, som psykologer selv vælger deres egen behandler efter.

 

Hvilken faglighed har jeg behov for:

Hvordan vælger jeg psykolog eller anden behandler? 

 

Først og fremmest er det vigtigt at finde frem til, hvilken faglighed der er det bedste match til din problemstilling, så du ikke spilder din dyrebare tid, energi og penge hos de forkerte personer. Derfor beskriver dette afsnit superkort, hvad der gemmer sig bag de forskellige titler, samt hvilken type af psykologiske problemstillinger de kan hjælpe dig med.

 

Læge

 

Vores krop og sind er uløseligt forbundet. Derfor kan det være en rigtig god ide at starte hos din egen læge, hvis det du kæmper med, kan skyldes noget fysisk. Afhængigt af dine symptomer, kan din læge hurtigt undersøge, hvad der er psyke og hvad der er krop: Om dit tungsind skyldes søvnmangel; om dine rejsningsproblemer skyldes diabetes; om dit koncentrationsbesvær skyldes hormonelle ubalancer etc.

Viser det sig, at dine symptomer skyldes psykiske årsager, kan lægen have en kvalificeret samtale med dig om fordelene og ulemperne ved forskellige behandlinger, samt eventuelt udskrive medicin, hvis du ønsker det. Har du behov for det, kan din læge også henvise dig til en psykiater eller en psykolog. Henvisningen kan du bruge hos psykologer/psykiatere, der har et såkaldt ydernummer, og får offentligt tilskud.

Derudover tilbyder mange læger støttende samtaler. Dette kan være en fantastisk hjælp til lettere psykiske problemstillinger og et godt tilbud til dem, som ikke har lyst til at tale med en psykolog.

 

Psykiater

 

En psykiater er en læge, der har taget en speciallægeuddannelse i psykiatri og som man typisk får adgang til, via henvisning fra egen læge.

En psykiater er ofte en nøgleperson ift. udredningen og behandling af psykiske lidelser og kan ud over at have samtaler også stille psykiatriske diagnoser og udskrive medicin. Psykiateren er også specialiseret i psykofarmaka og kan udskrive nogle former for psykofarmaka, som den almen praktiserende læge ikke kan, som ADHD-medicin.

Da psykiatere ofte først involveres, hvis man skal udredes for en diagnose eller have lagt en plan for medicinsk behandling, vil det typisk først være efter du har fået en henvisning fra egen læge, at du kontakter en psykiater.

Har du en henvisning og ønsker at få behandlingen betalt med tilskud fra det offentlige, skal du være forberedt på lang ventetid. Ventetiden kan strække sig mellem 3 måneder til 1,5 år. Har du til gengæld mulighed for at betale selv, kan du komme hurtigere til behandling. 

 

Psykolog

 

‘Psykolog’ er en beskyttet titel, hvilket betyder at titlen kun må benyttes af personer, som har en lang, videregående universitetsuddannelse i psykologi. Dette er en fuldtidsuddannelse på 5 år og spænder over mange emner inden for almen psykologi om mennesket, socialpsykologi, børns psykologiske udvikling, forskning, klinisk psykologi om psykiske sygdomme samt psykoterapi.

Er psykologen autoriseret betyder det, at personen har fuldført en praktisk uddannelse efter universitetsuddannelsen, og er din garanti for, at vedkommende er erfaren, og både har erfaring med at give terapi, udrede og fået supervision og egenterapi.

Psykologer arbejder inden for mange forskellige fagområder, men tilbyder de psykoterapi, vil de typisk være specialiseret indenfor det kliniske felt. Det betyder, at de har en solid forståelse af forskellige psykologiske problemstillinger og diagnoser, hvordan de kan opstå og behandles effektivt. Derfor henvises personer med f.eks. PTSD, angst og depression oftest til psykologer af deres læge, for at få den behandling der har behov for.

Psykologer kan både hjælpe ved relativt enkle problemstillinger, hvor man generelt har et velfungerende liv, men i perioder rammes af angst. Ligeledes kan de hjælpe ved komplekse problemstillinger, som når dysfunktionelle mønstre, psykiske lidelser eller traumatiske oplevelser spænder ben for en velfungerende hverdag.

 

Psykoterapeut

 

Modsat læge, psykiater og psykolog, er ‘psykoterapeut’ desværre ikke en beskyttet titel. Det betyder at man frit kan bruge titlen, uagtet uddannelse eller kurser. Dette betyder, at man både kan finde superbehandlere såvel som charlataner i denne gruppe.

Langt de fleste psykoterapeuter har dog gennemført en 4-årig deltidsuddannelse, der i kombination med deres primære faglighed, som f.eks. præst, sygeplejerske eller skolelærer, gør dem kompetente til at hjælpe folk gennem livskriser såvel som almindelig selvudvikling. De har derfor ofte specialviden fra deres anden faglighed også. Psykoterapeuter arbejder med almenmenneskelige udfordringer som f.eks. parforholdsproblemer, sorg og eksistentielle kriser.

 

Coach

 

Coach er heller ikke en beskyttet titel, hvorfor man skal være ekstra opmærksom på hvilke kompetencer der bliver tilbudt, hvis man går denne vej. Når det er sagt findes der mange dygtige coaches, som effektivt hjælper folk med alt fra vægttab og rygestop til bedre selvværd og økonomi.

Kendetegnende for denne faggruppe er, at de er specialiserede i at motivere og støtte personer hen imod et fastsat mål.

 

Forskellige mennesker – forskellige behandlere

 

Det er det fantastiske og frustrerende ved os mennesker -vi er så forskellige og derfor er der behov for forskellige behandlere. Desværre er der en tendens til at nogle faggrupper ses som værende bedre end andre. Det er ærgerligt, da hver faglighed har sine styrker og specialer, som tilsammen gør at alle kan finde præcis det tilbud, som passer til deres behov. Svaret på spørgsmålet ‘hvordan vælger jeg psykolog eller behandler’ er derved – det kommer an på, hvad du vægter højest, din problemstilling og din mavefornemmelse. 

Med al respekt for den forskellighed: Studier viser, at der er en anden kvalitet, som kendetegner effektiv behandling på tværs af faglighed! – Læs mere om den i næste afsnit.

 

 

Guide og tjekliste

 

✔️  Føler du dig tryg og tillidsfuld, er du godt på vej.

 

Når du har fundet frem til den faglighed, der bedst matcher din problemstilling, kan du fokusere på hvilken person, der passer bedst til dig.

Studier viser, at tryghed og tillid i relationen mellem dig og din behandler, er den absolut vigtigste ingrediens i et effektivt behandlingsforløb

 

Hvad der skaber tryghed og tillid i den enkelte er dog vidt forskelligt. Herunder kan du med dig selv undersøge, hvad der er vigtigt for dig. 

 

 

Tjekliste:  Mine værdier i valget af behandler

 

Du kan her gøre dig nogle overvejelser om, hvad du lægger vægt på, og hvad der er vigtigt for lige netop dig:

 

  • At behandleren er specialiseret og har ekspertviden om den problematik, som du ønsker hjælp til.
  • Et overbevisende CV med en lang liste over prestigefyldte uddannelser
  • Et varmt smil, tillidsfulde øjne og uperfekt hår på et profilbillede.
  • At du godt kan lide vedkommendes Instagram-profil.
  • Måske er du tryggest, hvis du har fået anbefalet vedkommende af en god ven.
  • At behandleren har personlig erfaring med din problemstilling.
  • At din behandler har en fælles referenceramme og kender den verden, du bevæger dig i.
  • At behandleren har samme køn, alder, religion eller seksuelle orientering, som dig selv.

Der er intet der er rigtigt eller forkert her. Stol 100% på dig selv og vær tro overfor det, du fornemmer.

 

 

✔️  Benyt muligheden af telefonisk forsamtale

 

Det er altid en god ide at bestille en gratis forsamtale pr. telefon. De fleste behandlere tilbyder dette, da de også selv er interesserede i at undersøge, om de kan hjælpe dig. Mærk efter, hvordan du har det, når du lægger røret på.

Kunne du lide stemmen og har du lyst til at fortsætte samtalen, er det et godt tegn på, at du er på vej i den rigtige retning.

 

 

✔️  Undervejs i forløbet: At tage temperaturen.

 

På samme måde kan du stole på dig selv undervejs i forløbet. Det kan virke banalt, men det vigtigste spørgsmål er simpelthen, om du har det godt med din behandler og om du kan mærke, at jeres samarbejde er udbytterigt.

 

 

Tjekliste: Gode spørgsmål til at tage temperaturen på forløbet:

 

  • Går du fra sessionerne med mere indsigt?
  • Føler du dig set, hørt og forstået?
  • Føler du dig tryg ved at dele svære ting?
  • Føler du dig både støttet og udfordret, i den rigtige balance?
  • Kan du mærke, at det er godt og vigtigt, også selvom det kan være svært?
  • Spørger din behandler løbende ind til, om I er på rette spor undervejs?

 

Netop oplevelsen af at være på det rette spor – også når det er svært – kan siges at være det vigtigste tegn på, at man har fundet den rette behandler.

 

Er du i tvivl om du er havnet det rigtige sted, så del det gerne med din behandler – det kan ofte være meget vigtig information at få øje på i sådan en samtale. Derudover er det for mange terapeutisk i sig selv; at turde at udtrykke det, der er svært, træne grænsesætning og få oplevelsen af, at alliancen (forhåbentlig) blev endnu stærkere bagefter.

 

Føles det simpelthen ikke rigtigt, så skift! Livet er for kort og du er alt for vigtig, til at spilde værdifuld tid det forkerte sted.

 

3 vigtige pejlemærker psykologer bruger – når de selv vælger behandler

 

Når psykologer vælger behandlere, er tryghed og tillid også i højsædet, men grundet vores faglighed, er der nogle særlige ting, som er med til at skabe den for os. Dem kan du med fordel læne dig op ad her.

 

  1.  Supervision og egenterapi ✔️

Psykologer går også til psykolog. Da vi ved, hvor meget det betyder for kvaliteten af vores arbejde, er det derfor også noget vi lægger vægt på. Det er kort sagt ikke et godt tegn, hvis en behandler fravælger sin egen medicin. Det er derfor et godt tegn, hvis det fremgår på hjemmesiden, at behandleren jævnligt modtager både supervision og egenterapi.

 

  1.  Dybde fremfor bredde ✔️

Psykologi er et kæmpe fagområde. Derfor virker det utroværdigt, hvis en behandler tilbyder hjælp til mange forskellige problemer – og måske endda med mange forskellige metoder. Ligesom med en Schweizerkniv, kan det godt være at behandleren rent faktisk kan mange ting, men kan vedkommende også gøre det godt? Der findes masser af passionerede nørder, som virkelig mestrer det felt, de tilbyder hjælp indenfor. De vil typisk have skrevet indgående om emnet på deres hjemmeside, fordi de ikke kan lade være.  

 

  1.  Walk the talk ✔️

Det kan være svært at sætte ord på, men ofte kan vi tydeligt fornemme, hvis der er noget som skurrer. Stemmer det behandleren udstråler og det, vedkommende tilbyder hjælp til, overens. Forestil dig en stresset mindfulnessinstruktør – den slags skurren! Uagtet om vi ønsker at være mindre stressede, mere sårbare eller noget helt tredje, lærer vi bedst af folk, som med hele deres væsen viser os vejen.  

 

 

Rigtig god rejse!

 

Det var de gode råd herfra. At række ud efter hjælp kan være svært i sig selv, men at række ud i den rigtige retning, håber jeg er blevet lidt lettere med den her guide.

 

 

Om forfatteren

 

Anne-Mette Karstad, psykoterapeut og psykologistuderende – og praktikant

 

Denne blog er skrevet af mig, Anne-Mette Karstad. Jeg er uddannet psykoterapeut og er færdiguddannet psykolog til december 2023.

Lige nu er jeg i praktik som psykolog ved Cleoh Søndergaard. Det er hende jeg i dette forløb modtager ugentlig supervision af, udover at jeg bliver oplært i ACT-psykoterapi – og hvordan man formidler viden om psykologi, på en måde, der er tilgængeligt og brugbart.

Hvis du er interesseret i at starte i et forløb hos mig, kan du fra februar til juni 2023 få praktikant-samtaler, til nedsat pris.

–  Derved vil du hjælpe mig på min egen rejse til at blive en kompetent psykolog.

 

 

Mere information, kontakt og booking: 
  • Du kan læse mere om mig, min baggrund og faglighed her:
  • Du kan booke tid til telefonisk forsamtale og sessioner her på hjemmesiden eller på dette direkte link:
  • Er du nysgerrig på klinikken, kan du se mere her.