28 68 00 44 kontakt@cleoh.dk

Sexologisk psykoterapi

Behandling af seksuelle dysfunktioner og relationelle udfordringer

1) Sexologi til par

Parterapi og sexologi.

Når man har været sammen gennem flere år oplever mange, at lysten til sex med hinanden falder. Det er faktisk en helt udbredt fortælling i samfundet, at sexlivet skal gå ned ad bakke efter de første børn er kommet til verden. At sex med tiden, familie, gentagelser og låste rammer nedprioriteres eller forsvinder helt.

Men sådan behøver det ikke at være!

Med sexologisk parterapi kan I åbne en større forståelse for hinandens behov.

Sammen skaber vi et rum, hvor man åbent kan tale om fantasier, lyst og længsel. For at holde et sexliv spændende, kræver det proaktivt benarbejde. Ja, det lyder usexet, men for at vi kan få stillet vores behov og vække mere lyst, snarere end skamfølelse og pligt, må vi lære at kommunikere det på en fin måde.

 

 

Den gode spiral 

For at bygge et seksuelt liv op igen, skal fundamentet bygges op og eventuelle tillidsbrud i fortiden skal bearbejdes.

Fundamentet er det, vi længes efter fra forelskelsen:

Intimitet, nærhed, romantiske stunder, tid sammen, deling af hemmeligheder og kærlighedserklæringer.

Når vi begynder at tale sammen, nysgerrigt og kærligt, giver det lyst til nærhed. Vi tør komme tættere på. Når kommunikationen er god og kærlig, opstår dagligdagens kærtegn, kys, kram og flirt. Når flirten og kærtegnene genopstår, vækkes lysten til leg og forspil, fordi tilliden er på plads. Når vi har lyst til hianden og får mere sex, smelter sammen og er tætte på hianden… så begynder vi at tale mere sammen – nysgerrigt og kærligt.

Dette er den gode sex-og-kærlighedsspiral. 

person holding woman's hand on top of hill

Hvordan bevares lyst og passion – over tid, graviditet og børn.

Seksuelle udfordringer har betydning for tilfredsheden i parforholdet. Men problemer i parforholdet, stress eller hverdagen kan omvendt også have betydning for den seksuelle lyst versus pligt i parforholdet.

Som psykolog, der arbejder med sexologiske problematikker, tror jeg på at manglende lyst er et symptom på noget andet og større. Ligesom jalousi kan være et symptom på usikkerhed. 

Sammen undersøger vi detaljer og det større billede: Kommunikation, stress og dysfunktionelle mønstre. Jeg er meget opmærksom på mønstre og blinde vinkler, samtidig med at jeg kan møde jer med et åbent sind.

 

“Seksuel orientering, fantasier og lyst er flydende og udvikler sig gennem hele livet i bølger. Lyst og tænding kan komme igen med den rette hjælp og vejledning”

2) Sexologisk psykoterapi til hende

Nedsat lyst: Hvor blev min liderlighed af?

Nedsat lyst er den hyppigste sexologiske klage blandt især kvinder. Mange oplever at deres lyst over tid ’glemmes’. Det kan der være mange årsager til, hvilket vi undersøger sammen.

Ofte kan det også handle om aldersmæssige og hormonelle årsager.

Lyst versus ophidselse

I terapien vil vi undersøge, om det mest er den psykologiske appetit/lyst til sex der mangler, eller den fysiske arousal eller ophidselse. Vi vil undersøde, om det er pludseligt opstået eller altid har været sådan. Og så er det også relevant, om det er et generelt problem eller rettet mod partneren.

Nogle oplever lyst uden ophidselse, andre ophidselse uden lyst. Begge situationer kan være pinefulde og skaber ofte misforståelser i samtaler med partner.

I terapien vil du blive klogere på dig selv. Jeg giver også plads til at bearbejde gamle tillidsbrud eller traumer, skulle det være et tema for dig. Du vil få øvelser med hjem og jeg vil ofte også give seksualvejledning i forhold til nydelse og solosex, samt parøvelser, hvis du har en partner.

 

 

 

Manglende eller sjælden orgasme.

Mange kvinder oplever at det tager enorm lang tid at opnå orgasme, eller at det kun kan ske ved onani og ikke med deres partner. Dette kan for mange betyde, at man føler sig ’i stykker’ i forhold til partneren, eller at partneren føler sig som en dårlig elsker.

Denne higen efter orgasmen kan samtidig blive stressende for hende og kroppen; fokus er på pik, pligt og præstation, hvilket for mange kvinder kan aktivere det sympatiske nervesystem, altså det der er på vagt, i stedet for at kunne slappe af og være tilstede i kroppen. 

Sexologisk psykoterapi vil tage udgangspunkt i, hvor du er og hvad du har prøvet – men lige så meget også din forståelse af dig selv. Fokus er på at genfinde nydelse og skabe nysgerrighed, men også at udrydde eventuel skam.

Jeg kan også tilbyde vejledning og rådgivning vedrørende anatomi og hjælpemidler.

Hjernen, hormonerne, lysten og kroppen skal alt sammen spille sammen, for at opnå orgasmer. Det er en ‘muskel der skal trænes’, det bliver lettere med tiden – og den bør mødes med tålmodighed og åbenhed.

3) Sexologisk psykoterapi til ham

person holding woman's hand on top of hill
Rejsningsproblemer

Periodevis er rejsningsproblemer et meget almindeligt problem, men kan for mange føles pinligt og ensomt.

Hvis du oplever, at det er svært at have sex og/eller at du bliver utilpas og nervøs ved tanken, fordi det er forbundet med rejsningsproblemer og nederlag, er sexologisk psykoterapi en god vej at gå. 

I samtalerne undersøger vi dine tidligere erfaringer og narrativer. Har det stået på altid? Kun i bestemte situationer? Er det et tiltagende problem? Hvordan håndterer din partner det?

Præstationsangst

Mange oplever tiltagende præstationsangst i forbindelse med kys, forspil eller bare tanken om sex. Præstationsangst kan beskrives som en frygt for det forventede ubehag og for at dumme sig eller blive ydmyget, i en situation hvor man føler, man skal præstere.

Ofte begynder problematikken med kun at handle om en enkelt episode med rejsningsproblemer, hvorefter det også kan udvikle sig til tankemylder, relationelle problemer, mindreværd og tilsidst præstationsangst før og under sex. 

 

Tankemylder og ‘mindfucking’

”Hvad nu hvis det ikke lykkes denne gang, betyder det så at det aldrig vil lykkes? Hvad hvis hun bliver ked af det? Hvorfor virker det ikke?! Kan jeg blive gift og få børn?”.

Tanker som disse med til at fastholde en i den negative præstationsangst-spiral, hvor lyst og rejsning forsvinder og overtages af uro, ubehag, bekymring og pligtfølelse.

Men hvem ville også få lyst ved tanken om at gå til eksamen?

I sessionerne vil vi arbejde med at udvikle teknikker til, at håndtere disse tankeprocesser bedre, så du med tiden oplever mere mental fleksibilitet og får nemmere ved at løsrive dig og komme tilbage til kroppen.

I terapien vil du også blive vejledt i kommunikation om emnet, samt bækkenbundstræning og livsstil.

man holding incandescent bulb

Sexpositiv sexologi og diversitet

Denne artikel er delt op i parret, han og hun, for læsningens og nemhedens skyld.

Men alle er velkomne, uanset kønsidentitet eller seksuel orientering. Jeg er vant til at arbejde med forskellige parforholdskonstellationer, også de polyamorøse og par i åbne parforhold. 

Her bydes alle velkomne, uanset om du orienterer dig i LGBTQA+, er cis-kønnet eller monogam. Jeg møder dig og Jer der hvor I er. 

Du kan læse mere om min faglige ideologi i forhold til sexpositiv psykologi her. 

 

 

Jeg vil vide mere!

Jeg håber at denne artikel har givet indblik i sexologiens mangfoldige verden.

Du kan tjekke podcasten ud her. I afsnit 7 kan du høre mere om mandens seksualitet og præstationsangst. Derudover er der en masse afsnit om parforhold, da det optager jeg meget.

Ønsker du/I at starte i terapi, er du meget velkommen til at ringe på 28 68 00 44, skrive til kontakt@cleoh.dk eller kontakte mig her på siden til højre.

 

Du kan booke tider direkte her på hjemmesiden eller på min kliniks hjemmeside, Innervention.

Skriv til mig

3 + 5 =