28 68 00 44 kontakt@cleoh.dk

Kærlighed & parforhold 

– Om hvorfor parterapi mere skal ses som en ‘mental tandrensning’ end førstehjælp. 

Kærlighedens psykologi

Vores kærlighedsliv og parforhold er essentielt for vores livskvalitet. Hvis vores parforhold lider, er præget af mange konflikter, tvivl eller tillidsbrud, er det klart at det præger resten af vores hverdag også. Og omvendt, hvis den ene i et parforhold er stresset eller har en psykisk lidelse, kan det præge parforholdet. I begge situationer er det vigtigt, at vi stopper op og husker fokuset på parforholdet. 

Kærlighedens psykologi handler om, hvordan vi i relationer og dynamikker udtrykker kærlighed, tillid og forelskelse. Den undersøger både de kemiske processer der ligger til grund for lyst og forelskelse, men også om personlighedspsykologi i forhold til, hvilke kompetencer og træk der er gavnlige i de forhold der er længerevarende. 

Hvordan holder vi flammen ved lige

Forelskelsen er den kendte kærlighedsrus, som de fleste af os kender. Ofte er vi mere neurotiske, bekymrede og passionerede end normalt. Vi frygter at miste den anden. Vi er meget interesserede i den anden. Vi gør, hvad vi kan, for at gøre vores eget selvbillede interessant og attraktivt.

Over tid kan forelskelsens flamme dø ud, men mange beretter om, hvordan den kommer tilbage, når vi er tæt på at miste.

Dette giver god mening; vi tilbringer al tid sammen, vi bor i samme hus. Vi får børn og skal have logistikken til at gå op og vi er lidt for sikre på hinanden. Ofte dør forelskelsens flamme ud og den dybe kærlighed træder frem. Men for at den dybe kærlighed kan bestå, kan det være fornuftigt at genopbygge forelskelsen, ved at gøre de ting, vi gjorde, da vi var forelskede…

Forventninger og den kærlige samtale 

Som at tage ud sammen og tage på date med hinanden. Afsætte hele aftener til de dybe samtaler. Prøve ting sammen, som ikke er prøvet før.

Dette kan være svært efter mange år, hvor man kender hinanden ud og ind. Lige præcis derfor er det vigtigt, at man som par sammen kan skabe en ny ramme engang imellem.

Om det er forventningsafstemning på et lille hotel langt væk fra hjemmet, et samtalebrætspil, seksuelle rollespil eller en arrangeret date i byen.

Netop spænding, det nye, den åbne kommunikation og nysgerrighed er det, der skaber forelskelsen – dengang og nu.

Ved at anskue udfordringer i parforholdet som udviklingspunkter, snarere end konflikter og kritik, kan vi genåbne den nysgerrighed, der gjorde forelskelsen stærk og ørerne tændte. Det er dét man udvikler i parterapiens ‘mentale tandrensning’

Intimitet – Commitment – Passion

Er de tre grundelementer som er med til at beskrive en relation (Sternberg, 2008). Intimitet beskriver de dybe samtaler, hvor vi deler hemmeligheder og viser vores sårbarheder. Commitment beskriver, hvor investerede vi er i relationen, altså hvad vi lover hinanden. Det beskriver også hvad vi forpligter os igennem, som hus, ægteskab og børn. Passion beskriver lidenskaben og den seksuelle passion sammen.

Disse tre dele udgører en trekant, hvor hver kant repræsenterer en af disse dele. Det er naturligt at trekanten udvikler sig med tiden; relationen bygger overvejende på intimitet og passion i starten og derefter kommer commitment over tid.

Prøv at spørge dig selv, eller tal med din partner om:

– Hvor meget fylder hver del for jer?

– Hvor meget ønsker I, at hver del skal fylde, og hvad mangler der?

– Har I forskellige ønsker?

 

Sådan hjælper jeg jer 

Der kan være mange grunde til at søge inspiration, hjælp og vejledning, men den allervigtigste, som jeg er det, er at blive ved med at se og forstå hinanden – og sammen kunne tale om misforståelser, uden at det behøver at konflikte.

Parterapi handler ikke kun om at ‘redde’ eller nedbringe konflikter.

Mange går i parterapi, når der er store konflikter i parforholdet og man er lige ved at gå hvert til sit. At man giver det en ‘sidste chance med parterapi’.

Det synes jeg er en skam. Der hvor parterapien er mest effektfuld er, når begge parter er motiveret for at blive sammen, når begge parter stadig har kærlige følelser overfor hianden og når den følelsesmæssige intensitet er tolerérbar. Det er her vi er i det kærlige tolerancevindue for udvikling.

Jeg tilbyder både parterapi til konfliktfyldte parforhold. Men jeg opfordrer altid til at komme tidligere; når man første gang støder ind i en uløselig knude. I parterapien får I nemlig inspiration og værktøjer til at kunne samtale indlevende, empatisk og lyttende – en god forsikring til når den næste konflikt kommer i fremtiden.

Parterapi kan derfor være mange ting, men jeg holder meget af udtrykket om ‘en mental tandrensning til parforholdet’: Det er almindeligt, fornuftigt og øger chancen for at kunne holde sammen i længden. I et parterapeutisk forløb tilretter jeg det efter jeres fælles og individuelle ønsker.

Blandt metoder og temaer jeg arbejder med er:

– Spejling, øget sproglig bevidsthed i parforholdet

– Mentalisering og ikke-voldelig kommunikation

– Sexologiske samtaler ved seksuelle udfordringer.

– Tillidsbrud, utroskab og heling af gamle sår

– Emotionsfokuseret og kognitiv parterapi

– Udredning af kommunikationsmønste

– Praktiske øvelser til øgning af intimitet, leg, kærlighed og nærhed.

Start jeres bevidste rejse sammen. 

I skal være meget velkommen til at kontakte mig, hvis I ønsker at starte en rejse med parterapi sammen, uanset om I gør det som en forebyggende ‘tandrensning’ og for at komme endnu nærmere hinanden, eller om det er for at kunne tale om det svære eller konfliktfyldte. I vil møde en åben og imødekommende parterapeut, der gør en dyd ud af at få begge til at føle sig lige mødt og hørt. Samtidig kan I også forvente interventioner og kærlig feedback løbende. 

Hvornår kan vi starte?

Jeg plejer at have ledige tider til nye klienter inden for 14 dage, men skriv gerne til mig, for at høre mere: kontakt@cleoh.dk

Jeg har klinik på Frederiksberg i Innervention. Du kan booke session gennem dette link.

 

Har du spørgsmål?

3 + 12 =