Psykolog eller sexolog København

Hvad kan man egentlig forvente sig af professionel samtaleterapi? Og hvad skal man vælge, psykolog eller sexolog?

– Er et spørgsmål jeg har hørt mange gange. Denne blog tager udgangspunkt samtaler med venner og tilfældige i byen og på den anden side har jeg søgt svarene i min erfaring med klinisk psykologi og sexologisk samtaleterapi.

Som minimum kan vedkommende huske dit navn når du kommer anden gang (jo, jeg har talt med en, der oplevede det modsatte).

Blomstring: Jesper Bay (læge og forfatter) fortalte mig på et tidspunkt, at jo dybere krise man er i, jo mere og vildere blomstrer man, når man kommer over på den anden side.

Du kan som minimum forvente, at din problematik er blevet mindre generende, men hos den specialiserede og dygtige psykolog/sexolog når man også andre perspektiver, lærer nye ting og udvikler sig. Er man vokset mentalt, har man fundet mere glæde, viser det sig som ringe i vandet: Man bliver mere aktiv, får mere livslyst og drive – og det smitter på det ydre.

En kompetent terapeut kan derfor være med til at lære dig selv bedre at kende, nå ind til dig selv og se dig selv blomstre. Lære dine grænser, lære noget nyt og komme gamle mønstre til livs!

“Men hvad med at tage parti? Rotter de sig ikke sammen med konen, hvis man er til parterapi?”

Nej, som psykolog er man trænet til at “nulstille” sig selv før hver session. Mange benytter sig af mindfulness-træning eller anden meditation. Derudover er der terapiformer, hvor man dyrker det at være åben, lyttende og undersøgende. Og hvor man skal være djævlens advokat overfor ens egne antagelser.

 

Samtaleterapi, hos en kompetent terapeut, er ikke blot venindesnak, gode råd og klap på skulderen. Faktisk ingen af delene. En skarp og dygtig behandler, der har en god og tillidsfuld kontakt er opmærksom. Vedkommende vil være bevidst om, hvad der er på spil og har trænet en god fornemmelse af, hvad der er vigtigt for dig. Hvorfor man vælger dét ord, og hvad det betyder? Hvad ligger der under?

Og nej. Gode råd kan man ikke bruge til noget som klient. Nye veje, nye perspektiver og indgreb i hverdagen skal komme fra en selv! Den indre motivation og drive er dét der rykker. Gode råd er kun gode, hvis man beder om det fra en ven – med mindre det er ganske tekniske anvisninger og vejledning fra en sexolog

 

“Hvor mange sessioner skal man til for at det rykker?”

Første session handler først og fremmest om at tale rundt om, hvad der sker – lægerne kalder det anamnese. Det er også her man lærer hinanden at kende, skaber den gode kontakt og åbner op for de aller første spæde nye perspektiver. Alt sammen gennem aktiv lytning, at være tilstede og senere tilpas udfordrende spørgsmål – spørgsmål der får en til at stoppe op og tænke. Efter den første session skal du komme ud med noget nyt – men alle dine bekymringer er ikke løst på dette tidspunkt. Det kommer an på din situation, hvor meget arbejde du lægger i terapien og hvor dygtig terapeuten er.

 

Du behøver ikke frygte papegøjesnak. Så er terapeuten ikke god nok til at spejle på en naturlig og flydende måde, men hvor det bare er gentagelser af det, du siger.

 

Du kan forvente, at arbejdet ikke kun er i terapien. Mange gange får du “hjemmeopgaver”, så det nye implementeres i hverdagen og holder! Til gengæld kan du bevæge dig fysisk væk fra terapilokalet, hvilket er rigtig rart for at skelne og komme på afstand af det, der dukkede op i sessionen.

 

Og til sidst kan du forvente, at det der siges i terapilokalet, bliver der. Vedkommende har ofte tavshedspligt, og hvis du er i tvivl, så spørg! Det er din sikkerhed for, at du kan tale åbent uden at lægge bånd på dig selv, hvilket er grundlæggende for terapi.